ГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА И ЛИБЕРАЛИЗМОТ Е НА РАБОТ НА КОЛАПС - НО КОЈ И ШТО СЛЕДИ?

Либерализмот и глобализацијата решително пропаднаа. Ситуацијата ме потсетува на крајот на годините на СССР. Во тоа време, вистинската моќ сè уште беше целосно во рацете на Комунистичката партија која контролираше речиси сè, но во исто време целиот систем беше завршена. И можеше да се почувствува тоа.
Денес се наоѓаме во иста ситуација со глобалната доминација на либералните елити. Тие сè уште контролираат сè, но веќе е завршено. Тие ќе исчезнат толку брзо колку комунизмот го направи во Источна Европа. Анти-популистичката (анти-Путин, анти-Асад, анти-Кина, анти-Брексит, анти-Иран, анти-Салвини и др.) Мобилизација на Бернар-Анри Леви, Макрон, Сорос, Ротшилдс или Клинтон покажуваат дека се состојба на чиста агонија. За нив е завршено.
Тие не можат да владеат повеќе. Тие се осудени на пропаст. Тие ќе истраат и може да добијат некое време пред финалниот и неповратниот колапс, но нивните денови се нумерирани.
Тие немаат повеќе влијание врз иднината, тие го изгубиле. Месијата нема да дојде во таква "Држава Израел", како што е сега - Природата Карта ја разбира многу добро. Тоа е човек направен од пародија, а не есхатолошко чудо, сама по себе е лажна вест. Така ќе заврши.
Истото со либералната верзија на "Крајот на историјата". Тоа беше сосема погрешна претпоставка. Истото со идеологијата на "човекови права" - никој повеќе не верува во оваа хипокритична двојно-стандардна, нео-империјалистичка лага. Истото со "бесконечен економски раст" или "глобална средна класа" или "граѓанско општество". Истото со "Постмодернизмот" и "Просветителството".
Не постои можен континуитет за тоа во иднина. Се приближуваме до моментот на голем дисконтинуитет.
Тоа не значи дека иднината сигурно ќе биде наша, но вистината е дека нема да има повеќе нивни. Отворена е уште еднаш. Либералната цензура на моите книги во Амазон или Жолтата живина или Фејсбук забрана за сите нелиберални форми на говор (нелиберални форми или живот) се знаци дека крај е близу.
Сите оние кои се санкционирани и забранети денес, сите оние кои се обвинуваат како непријателски земји или "путинци", сите оние кои се маргинализирани и криминализирани - белци, популисти, мажи, верски, социјални правда бранители, традиционалистите, конзервативците и така - ќе најверојатно, ќе биде прв што ќе дојде во постлибералниот период. Но, тоа не е сигурно и нема план или стратегија за иднината. Тоа може да биде Пирова победа.
Можеби е дека нашето инстинктивно отфрлање на либерализмот е сосема нормално и логично, но тоа е еден вид реакција против чистото зло што станува премногу очигледно. Кога ќе заврши нивното владеење, никој нема да биде подготвен за следниот чекор. Тие немаат иднина. Но, можеби и ние немаме ниту еден.
Ние сме премногу ангажирани во борбата со исцрпувањето на либералниот глобален мочуриште, кој сеуште е огромен и моќен, и ние не можеме да најдеме ништо друго освен тоа.
Предлагам: да ги завршиме првите и ќе видиме што да правиме после. Но утре веќе започна. И тие се отсутни во претстојната ера. Затоа треба да бидеме подготвени подобро за тоа. Агонијата на либералниот ѕвер е опасна, но и иднината е многу проблематична. Денес либералите владеат со светот и ги носат сите ризици за тоа. Тие не успеваат, го губат својот легитимитет, ќе исчезнат.
Но ... Кој ќе ја преземе вистинската одговорност на човештвото по нив? Гледаме и повеќе или помалку се согласуваме што не е во ред, но нашите идеи за тоа како да излеземе од овој хаос сеуште се доста нејасни. Тука најчесто не се согласуваме што е добро. Тоа може да биде сериозен предизвик. Тие се завршени и претпоставувам дека веќе го знаат тоа. Но, товарот на вистинска одговорност за судбината на човештвото, иако сигурно не е во најдобрата фаза денес, е огромен.
Кога ќе отидат, кој ќе притиска и ќе ја преземе власта?
Сега е вистинскиот момент да се размислува ...